19 Temmuz 2015 Pazar

Kayıp İtfaiye Arabası

Arka Kapaktan :

Ev, Stockholm polisi tarafından gözaltında tutuluyordu. Günün birinde, bir patlama oldu evde. Birkaç kişi alevler arasında hayatını yitirdi. İşin içinde kundakçılık mı vardı? Cinayet mi? Yoksa bir kaza mıydı bu? Daha önceki bir intihar olayıyla ilgisi neydi?

Bence...

Bu kitap hakkında yorum yapmak biraz zor nedense.
Belki olaylar İskandinav ülkelerinde geçip benim kendi adıma çok da aşina olmadığım iklim ve insanları konu ettiğinden, belki isimlerin söylenişleri dahi kulağıma yabancı geldiğinden, belki de hiç pik yapmayıp hep aynı seviyede sürüp giden tempo yüzünden.

Ortada biri kasten diğerleri istemeden olmak üzere 3 ölüm var ve ölümlerin başta görünen sebebi bir evde çıkan yangın. Stockholm polislerinin olayı aydınlatmak için yaptıkları çalışmaları izleyip olayın dalga dalga büyümesini okuyoruz. Bu sırada da her bir polisi tanıyoruz. Amiri tarafından sürekli itilip kakılan hırslı çaylağı, iş arkadaşları tarafından pek sevilmeyen kaba ama iç güdüleri sağlam devi, ailesiyle mutlu bir hayat sürdüğünü sandığı halde hayatındaki eksikliği gideremeyen iyi adamı tanıyoruz.

Galiba beni kitaba en çok yaklaştıran  karakterler oldu. Karakterler hakkında da tek bir sıkıntı var. Koskoca polis teşkilatında bir tane dahi kadın yok. Yanlış hatırlamıyorsam olaylar günümüzden neredeyse yarım yüzyıl önce geçiyor ama insan yine de bolca hayat kadınının görünüp kaybolduğu kitapta sekreter dahi olsa başka bir kadın karakterle karşılaşmak istiyor.

Bu arada algıda seçicilik mi bilemiyorum ama en çok hafta sonu gelince soruşturma ne kadar acil olursa olsun işi gücü bırakıp hafta sonu tatiline çıkan polislere takıldım. :) Malum hem alışık olduğumuz Amerikan hem de Türk yapımlarında iş bitmeden mesai bitmez :) Her neyse.

Karakterler dışında olaylar yüzeysel, heyecandan yoksun. Karmaşık ilişkiler yumağına girilerek çok daha büyütülebilecek hikaye sanki son elli sayfası eksik olarak bitiyor.

Bilmiyorum. Beni sarmadı bu kitap :/

Yine de farklı bir şeyler okumak için değerlendirilebilir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder