22 Temmuz 2015 Çarşamba

Şirket - John Grisham

Arka Kapaktan :

Mitchell McDeere bulunduğu yere varmak için çok çalışmıştı. Bütün büyük firmalar tarafından istenen ve akılda Wall Street olan genç avukat herkesi şaşırtarak Memphis' da çok özel ve çok zengin bir avukatlık şirketi olan Bendini, Lambert ve Locke Şirketine girer. Mitch ile karısı Abby Tennessee' ye yerleşip yeni yaşamlarına başlarlar. Genç tirler, mutludurlar ve hızla yükselme yolundadırlar. Ya da kendileri öyle sanırlar.

  Çok geçmeden Mitch bir tehlike konusu alır: şirketin iki ortağı Cayman adası açıklarında dalarken kuşkulu bir biçimde ölmüşlerdir. Birden kuşkuları gerçekleşir. Bir lokantada yalnız başına yemek yerken gelen Tarrance adında biri FBI' dan olduğunu, şirketin güvenlik bölümünün Mitch' in evine ve arabasına dinleme aletleri yerleştirildiğini ve tehlikede olduğunu söyler. FBI daha sonra Mitch' le yeniden bağlantı kuracaktır.

  Mitch Tarrance ile diğer buluşmalarında şirketin birkaç gerçek müşterisi olmasına karşın kesinlikle bir hukuk şirketi olmadığını öğrenir. Ne olduklarını ve ne yaptıklarını öğrenince dehşete kapılır. Tarrance FBI' ın içerde bir muhbir aradığını söyler. İşbirliğine yanaşmazsa FBI tarafından bir gün mahkemeye sevkedilecektir, işbirliği yaptığı takdirde şirket kendisini öldürecektir. Bir çıkış yolu yoktur.

  Yoksa var mıdır? İnsanı son sayfasına kadar bırakmayan romanlardan biri.

Bence...

Çok güzel kitap.

Ayak oyunları,büyük organizasyonlar,  para üzerine kurulan kurgu ve kumpaslar ilginizi çekmiyor olsa dahi okunması gereken bir kitap.

Kahramanımız, çok zeki, çok çalışkan ve aynı ölçüde hırslı, yeni mezun bir avukat. Kitaba adını veren  şirket ise, dışarıdan bakıldığında adeta şu İngilizlerin pek tuttuğu ‘Centilmenler Kulübü’ gibi görünen, asla siyahi ya da kadın avukat almayan, çok gizli ve çok büyük müşterileri olan ve bu yüzden de yalnız en iyileri işe alan bir yer.
Yetenekli avukatımız kendini hayatının en iyi teklifiyle burun buruna buluyor ve tabii ki fazla tereddüt etmeden teklifi kabul ediyor. İşe başladığında da şirketin gizlilik ve maddi ihtişamının örtbas etmesi gerektirdiğini düşündüğü öyle çok tuhaf şeylerla karşılaşmıyor ama şirket ortaklarından birinin ölümü, ardından yakın tarihlerde ölmüş iki başka ortağı duymasıyla birlikte biraz aklı karışıyor.
Tam neler olup bittiğini merak etmeye başladığı sıralarda karşısına çıkan bir FBI ajanıyla birlikte şüphelerinin pek de yersiz olmadığını anlıyor.

John Grisham’ın kurgu yeteneği, kitapta yarattığı tempo ve  bitmeyen heyecan birleşince ortaya tadından yenmeyecek bir hikaye çıkıyor. Bu adamdan daha çok kitap okumalı.


Tavsiyedir efenim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder